Ensenyem per a la vida

Un novembre de 2011, a Londres, Rafeef Ziadah, periodista i poetessa palestina, va recitar el seu poema “We teach life, sir” (“Nosaltres ensenyem vida, senyor”). Ella era la portaveu de la coalició palestina durant els atacs d’Israel contra Gaza. Durant  la roda de premsa, un periodista li va fer la següent pregunta: “No creu que això s’acabaria si vostès deixessin d’ensenyar als seus fills a odiar?”. Ella va escriure el poema com a resposta a aquella pregunta incòmoda. Escoltar-la, t’encongeix i al mateix temps, t’encoratja.

Les Nacions Unides ens han marcat una agenda fins el 2030 amb 17 objectius de desenvolupament sostenible. Són objectius que també encoratgen i que esdevenen indispensables per replantejar-nos la nostra relació amb el món. A més, apleguen tots els nivells, des del compromís social, l’econòmic, l’energètic, l’intel·lectual i l'emocional. És una agenda per comprometre’ns i indispensable per canviar les dinàmiques més derrotistes. 

És cert que ja portem molt de temps incorporant alguns d’aquests objectius a través del currículum i de projectes d’escola decidits i compromesos. Però volem que l’escola incorpori aquesta agenda 2030 de manera permeable i decidida. 

El lema del curs 2021-22 és el fruit de la reflexió següent: “Quin seria l’objectiu 18 que podríem incorporar a l’escola i que encaixaria en aquests ODS (“objectius de desenvolupament sostenible”) de Nacions Unides? 

L’equip docent ha trobat la resposta en el poema de Rafeef Ziadah. Nosaltres també ensenyem per a la vida. Ensenyem que no hi ha d’haver fam al món, ni pobresa. Que les desigualtats no són pròpies de la condició humana. Que tenim drets a una educació de qualitat, plena de valors i rica en la tolerància i el respecte a la diversitat. Que hem de tenir cura dels recursos naturals, racionalitzar l’energia, prendre consciència de l’estalvi innecessari. Que cal tenir cura del planeta, del seu hàbitat, dels seus recursos. Que els reptes que hi ha per endavant els farem de la mà dels altres, respectant-nos i cuidant-nos. 

Perquè nosaltres, també ensenyem per a la vida.

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn